diumenge, 17 de maig del 2015

ROVELLÓ

Tot i que ja no és època de bolets, avui us vull parlar del rovelló (Lactarius sanguifluus) un dels bolets més coneguts i més apreciats gastronomicament a Catalunya.  El rovelló es un bolet de la familia de les russulacies. És molt fàcil confondre'l amb el pinetell també molt apreciat a la cuina. 

El lactarius sanguifluus es caracteritza per despendre una mica de líquid d'un color vinós que podria semblar sang o òxid que en poc temps es torna de color verdós. Els bolets més joves tenen el barret convex, però a mesura que creix, s'aplana i acaba en forma d'embut. Les làmines són fines atapeïdes i decurrents pel peu. El peu, rabassut i sol estar tacat. 

El rovelló es fa en pinedes sobretot a la regió mediterrània, mentre que el pinetell es fa a tota Europa. Vol la calor i és propi de boscos assoleiats i de terres baixes. 

És important no confondre el rovelló amb la Lleterola de llet groga, un bolet no comestible, aparentment com el rovelló però més petit i amb un color més clar i que quan es trenca en surt llet blanca. 


Anteriorment hem dit que era un aliment molt ric gastronomicament i és que el rovelló es pot cuinar tant a la brasa, guisat o confitat i és un bon acompanyant de qualsevol tipus de carn o fins i tot peix. A més com la resta dels bolets no és gens calòric.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada