diumenge, 10 de maig del 2015

DOS ENGINYERS PERUANS FAN PROVES AMB QUINOA A LA VALL D'ALINYÀ

Des de finals de mes de juny del 2014 fins al març del 2015 dos enginyers peruans (estudiants de la Universidad Nacional San Antonio Abad del Cuzco a Perú) van fer una estada a la Muntanya d’Alinyà per fer un treball de recerca sobre l’adaptació de la quinoa a Alinyà, concretament per estudiar com adaptar el cultiu de diferents varietats de quinoa i kiwicha. També van investigar com millorar el cultiu de la patata de muntanya amb varietats diferents de les utilitzades normalment a la vall.

Les proves que van fer els estudiants consistien en sembrar les diferents varietats a alçades diferents i en tres períodes diferents (amb 15 dies de diferència cada període) i analitzar quin cicle s’adapta millor a les condicions d’Alinyà.

La quinoa és una planta de la família de les amarantàcies conreada principalment per la seva llavor comestible. Es pot considerar un pseudocereal perquè no pertany a la família de les gramínies (on es troben situats cereals) però gracies al seu alt contingut en midó el seu ús és el d’un cereal. La quinoa en realitat és una nou petita, d’uns 2 mil·límetres, i per tant, en sentit estricte, és un fruit sec.

 A més la quinoa i el kiwicha són dos aliments utilitzats pels inques i amb propietats molt interessants per a dietes pobres en gluten a més d’aportar els 8 aminoàcids essencials per a una dieta equilibrada. 
Es considera un aliment amb un elevat valor nutritiu i molt saludable, apte per a celíacs i especialment indicat per a gent amb diabetis, per a combatre el colesterol i les malalties cardiovasculars.

La patata, també originària dels Andes, és el conreu més tradicional de la muntanya d’Alinyà, tenint com a producte estrella la patata del bufet que es va començar a plantar a principis del segle XX, essent la principal font d’ingressos dels habitants de la vall fins els anys 70. Aquest conreu també ha deixat en herència a la vall unes construccions de pedra seca molt curiosos, els forats dels trumfos.


L’últim dia abans de retornar cap a Perú els estudiants van celebrar un dinar amb la gent del poble perquè poguessin provar diferents receptes fetes amb Quinoa (sopa de quinoa, quinoa amb verdures, compota amb quinoa..) 









Planta de Quinoa




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada